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 लहसुन की खेती कैसे करें?

How to Cultivate Garlic?

नमस्कार दोस्तों:किसान बाबा हिंदी न्यूज़ में आप का स्वागत है,दोस्तों आप के इस लेख के माध्यम से हम लहसुन की खेती के बारे में जानकारी देने वाले हैं,तो बने रहिये हमारे साथ और ब्लॉग को पूरा अवस्य पढ़ें और इसे शेयर भी करें।

लहसुन-की-खेती-कैसे-करें
                                 लहसुन की खेती करने का तरीका
'लहसुन की खेती कैसे करें'

लहसुन एक कन्द वाली मशाला फसल है।इसमें खास गन्ध व तीखा स्वाद होता है।लहसुन की छील कर कच्चा व पकाकर स्वाद एवं औषधीय उपयोग पेट तथा गले के इलाज में उपयोग किया जाता है।इस तरह लहसुन एक नगदी फसल में गिनी जाने वाली फसल है। लहसुन एक ऐसा मशाला है जो हर भारतीय के रसोई में देखने को मिल जाएगा। लहसुन का उपयोग विभिन्न व्यञ्जनों में किया जाता है,जैसे मांस,मछली आदि व्यञ्जनों में लहसुन स्वाद बढ़ाने का काम भी करता है।यह फेफड़ों के कैंसर,गठिया की बीमारी,पुरुष नपुंसकता जैसे गम्भीर बीमारियों में लहसुन का उपयोग किया जाता है।लहसुन की तासीर गर्म होती है।भुना हुआ लहसुन स्वास्थ्य के लिए लाभकारी सिद्ध होता है।

English-

Garlic is a tuberous spice crop. It has a characteristic odor and pungent taste.  Is.  Garlic is such a spice that will be found in every Indian kitchen.  Garlic is used in various dishes, such as in meat, fish etc. Garlic also acts as a flavor enhancer. It is used in serious diseases like lung cancer, gout disease, male impotence.  The effect is hot. Roasted garlic proves beneficial for health.

1-लहसुन के औषधीय गुण:-लहसुन एलिसिन नामक मुख्य तत्व पाया जाता है,जो एन्टीवैक्टीरियल,एंटीवायरस,एंटीफंगल,एंटीऑक्सीडेंट गुणों से भरपूर है, साथ ही इसमें विटामिन व पोषक तत्वों से भरपूर होता है। जिसमें विटामिन B1,विटामिन B6, विटामिन भी प्रचुर मात्रा में पाया जाता है,इसके अलावा मैग्नीशियम,कैल्सियम, कोपर,सेलेनियम के अलावा दूसरे तत्व भी होते हैं।

English-

1- Medicinal properties of garlic:- The main element called garlic allicin is found, which is rich in antibacterial, antiviral, antifungal, antioxidant properties, as well as it is rich in vitamins and nutrients.  In which vitamin B1, vitamin B6, vitamins are also found in abundance, besides magnesium, calcium, copper, selenium and other elements are also there.

2-लहसुन की खेती के लिए उपयुक्त जलवायु:-लहसुन की खेती सभी प्रकार की जलवायु में आसानी से की जा सकती है।किसकी खेती अधिक गर्मी व अधिक सर्दी के मौसम में इसकी खेती नहीं कि जा सकती है।कलियों के गठन के लिए छोटे दिन बहुत ही उपयुक्त होते हैं।'लहसुन की खेती कैसे करें' यदि बात तापमान की की जाए तो लहसुन के अंकुरित के समय 28℃ से 35℃ के मध्य फसल के लिए लाभदायक रहता है,और कलियाँ बनते वक्त 10 से 15℃ के मध्य अच्छा माना जाता है।

2- Suitable climate for cultivation of garlic:-Garlic can be cultivated easily in all types of climate.  The days are very auspicious.  If we talk about the temperature, between 28 ℃ to 35 ℃ at the time of garlic germination is beneficial for the crop, and between 10 to 15 ℃ when buds are formed is considered good.

3-लहसुन की फसल के लिए खेत की तैयारी करना:-फसल की अच्छी पैदावार के लिए जरूरी है कि पहली जुताई मिट्टी पलटने बाले हल से की जानी चाहिए।जिससे 18 से 20 सेमी गहरी जुताई हो सके,इससे बाद 3 से 4 बार कल्टीवेटर से अच्छे से जुताई कर देनी चाहिए। जुताई के बाद पाटा चलाना चाहिए जिससे खेत में डेल टूट सकें और मिट्टी भुरभुरी हो सके,और खरपतवारों को जड़ से बाहर निकाला जा सके।'लहसुन की खेती कैसे करें'

खेत में 20 टन गोबर की सड़ी खाद खेत में अवस्य डालें। खाद डालने के बाद रोटावेटर से जुताई करदें जिससे खाद मिट्टी में अच्छी तरह मिल सके।

अब खेत में 1.5 से 2 मीटर चौड़ी 6 से 8 मोटर लम्बी क्यारियां बना लेनी चाहिए। अधिक वर्षा वाले क्षेत्रों में मेड बनाकर लहसुन की खेती करनी चाहिए जिससे वर्षा का पानी आसानी से खेत से निकाला जा सके।

3-Preparing the field for garlic crop:- For good yield of crop, it is necessary that first plowing should be done with soil turning plow. So that 18 to 20 cm deep plowing can be done, after that 3 to 4 times cultivator  Should be well plowed.  After plowing, the pada should be used so that the dale can break in the field and the soil can become friable, and the weeds can be pulled out from the root.

 Apply 20 tons of decomposed cow dung in the field.  After applying manure, plow with rotavator so that the manure can mix well in the soil.

 Now 6 to 8 motor long beds should be made 1.5 to 2 meters wide in the field.  In areas with high rainfall, garlic should be cultivated by making beds so that rain water can be easily removed from the field.

4-लहसुन की खेती के लिए उपयुक्त मिट्टी:-खेत का चयन करते वक्त ध्यान दे कि मिट्टी में पोटाश की उचित मात्रा का होना आवश्यक है,वैसे काली मिट्टी, बलुई दोमट मिट्टी व काली चिकनी मिट्टी इसकी खेती के लिए उपयुक्त रहतीं हैं। लहसुन एक जडीय फसल है इसकी जड़ें जमीन में 20 से 25 सेमी. तक जातीं हैं

लहसुन कंदीय फसल होने के कारण इसकी अच्छी पैदावार के लिए मिट्टी का भुरभुरी तथा अच्छी निकासी वाली भूमि उत्तम मानी जाती है। लहसुन की खेती के लिए गडील मिट्टी उपयुक्त नहीं होती,इसमें जल निकासी की उचित व्यवस्था नहीं हो पाती इस कारण कन्दों का उचित विकास विकास नहीं हो पाता इस कारण गडील मिट्टी में लहसुन नहीं करना चाहिए। वही मिट्टी का ph मां 5.5 से 7 के बीच होना चाहिए।

4- Suitable soil for the cultivation of garlic: - While selecting the field, note that it is necessary to have proper amount of potash in the soil, by the way, black soil, sandy loam soil and black clay are suitable for its cultivation.  Garlic is a herbaceous crop, its roots are 20 to 25 cm in the ground.  goes to

 Due to garlic being a tuber crop, loamy soil and well drained land is considered best for its good yield.  Gadil soil is not suitable for the cultivation of garlic, proper drainage system is not available in it, due to which proper development of tubers does not take place, hence garlic should not be grown in Gadil soil.  The ph of the same soil should be between 5.5 to 7.

5-लहसुन बोवाई के लिए बीज की मात्रा:-लहसुन के खेत में बीज की दर प्रति एकड़ 2 से 2.5 कुन्तल बीज की आवश्यकता होती है।'लहसुन की खेती कैसे करें' लहसुन की कलियाँ अलग कर उसमें से मोटी-मोटी कलियों को छाँट कर अगल कर लेना चाहिए व छोटी कलियों को हटा देना चाहिए ऐसा करने से पैदावार में बढ़ोतरी देखने को मिलती है।

5-Amount of seeds for sowing garlic:- Seed rate of 2 to 2.5 quintals of seed is required per acre in garlic field.  By separating the buds of garlic, the thick buds should be separated from them and the small buds should be removed, by doing this an increase in yield is seen.

6-लहसुन की बोवाई का उचित समय:-लहसुन एक शीतकालीन फसल है लहसुन के अंकुरण के समय तापमान 25 ℃ से 30℃ तक का समय उचित रहता है।इसकी खेती अक्टूबर के प्रथम सप्ताह से नवम्बर के प्रथम सप्ताह तक का समय उत्तम रहता है।

6-Appropriate time of sowing of garlic:-Garlic is a winter crop, the time of germination of garlic is from 25 ℃ to 30 ℃. The time of cultivation is best from the first week of October to the first week of November.

लहसुन-की-खेती-कैसे-करें-यहां-समझें-पूरा-तरीका

7-लहसुन की उन्नत किस्में:-जैसा कि आप को ज्ञात होगा कि फसल की अच्छी पैदावार के लिए बीज का अच्छा होना काफी अहमियत रखता है,यहाँ हम कुछ किस्मों के बारे में बताने वाले हैं

7-Advanced varieties of garlic:- As you will know that good seed is very important for good crop yield, here we are going to tell about some varieties.

A-भीमा ओमेरी:-लहसुन की यह किस्म पैदावार के लिए उपयुक्त मानी जाती है। यह सफेद कन्द वाली और 120 से 130 दिनों में पककर तैयार हो जाती है। इस किस्म की औसत उपज 5 से 6 टन प्रति एकड़ की प्राप्त हो जाती है। इस किस्म की भंडारण 6 से 8 माह तक आसानी से की जा सकती है।

A-Bhima Omeri:- This variety of garlic is considered suitable for cultivation.  It is white tuber and matures in 120 to 130 days.  The average yield of this variety is 5 to 6 tonnes per acre.  This variety can be easily stored for 6 to 8 months.

B-गोदावरी:-लहसुन की यह किस पैदावार में औसत है इसकी कलियाँ छोटी और गुलाबी रंग की होती हैं।एक गांठ में 20 से 25 कलियाँ होती है। लहसुन की इस किस्म में माँहूँ नामक रोग के लिए प्रतिरोधक होता है। इस किस्म को पकने में 130 से 140 दिन लेती है। इस किस्म की औसत उपज 7 से 8 टन प्रति एकड़ की मिल जाती है।

B-Godavari:-It is average in which yield of garlic, its buds are small and pink in color. There are 20 to 25 buds in one lump.  This variety of garlic is resistant to a disease called mahun.  This variety takes 130 to 140 days to mature.  The average yield of this variety is 7 to 8 tonnes per acre.

C-गातरगोला:-लहसुन की यह किस्म पैदावार के लिहाज से अच्छी मानी जाती है।'लहसुन की खेती कैसे करें' लहसुन की इस किस्म की गाँठ काफी बड़ी निकलती है इसके एक गाँठ में तकरीबन 30 से 32 कलियाँ आसानी से निकलती हैं इस का रंग हल्का स्लेटी रंग का होता है। इस किस्म के पकने में 135 से 140 दिन का समय लगता है,बात पैदावार की कीजाये तो एक एकड़ में 8 से 9 टन की उपज मिल जाती है।

C-Gatargola:- This variety of garlic is considered good in terms of yield.  The knot of this variety of garlic turns out to be very large, about 30 to 32 buds come out easily in one knot, its color is light gray in color.  It takes 135 to 140 days to ripen this variety, if we talk about the yield, then one acre gives a yield of 8 to 9 tonnes.

8-लहसुन की रोपाई विधि:-अच्छी पैदावार के लिए अच्छी किस्म की कलियों का चयन आवश्यक है। बीज वाले लहसुन से कलियाँ अलग कर लें,कलियों को बोवाई के तुरंत पहले अलग किया जाना चाहिए। बड़ी कलियों को बोवाई के लिए चयनित किया जाना चाहिए। कलियों का चयन करते वक्त ध्यान रखना चाहिए कि कलियाँ टूटी,व रोगग्रस्त नहीं होनी चाहिए

बोवाई से पहले कलियों को कार्बेंडाजिम .1% के घोल से उपचारित किया जाना चाहिए,ऐसा करने से कवकजनित रोगों से छुटकारा मिल जाता है। लहसुन के लिए बीज दर 200 से225 किलो प्रति एकड़ की पर्याप्त होती है। चयनित कलियों को 10 सेंटीमीटर की दूरी पर लोहे की कुंडाल से लगानी चाहिए।

8-Garlic Planting Method:- Selection of good variety of buds is necessary for good yield.  Separate the buds from the seeded garlic, the buds should be removed immediately before sowing.  Larger buds should be selected for sowing.  While selecting the buds, care should be taken that the buds should not be broken and diseased.

 The buds should be treated with Carbendazim .1% solution before sowing, by doing this the fungal diseases get rid of.  Seed rate of 200 to 225 kg per acre is sufficient for garlic.  The selected buds should be planted with an iron coil at a distance of 10 cm.

9-लहसुन में खरपतवार नियंत्रण:-जैसा कि आप सभी को मालूम है कि लहसुन की कलियों का अंकुरण 8 से 10 दिनों में होता है,इसी बीच खरपतवारों का भी प्रकोप देखने को मिलता है। इसी बीच खरपतवारों का नियंत्रण करना आवश्यक होता है। खरपतवार को नियंत्रण के लिए रासायनिक का उपयोग किया जाना चाहिए। इसके लिए पेंडमेथालिन 30 ई.सी.के घोल से स्प्रे कर देना चाहिए इससे खरपतवारों पर नियंत्रण किया जा सकता है।

9-Weed control in garlic:- As you all know that the germination of garlic buds takes place in 8 to 10 days, meanwhile there is also an outbreak of weeds.  Meanwhile, it is necessary to control weeds.  Chemicals should be used to control weeds.  For this, spray with Pendmethalin 30 E.C. solution should be used to control weeds.

10-लहसुन के खेत की निराई गुड़ाई करना:-लहसुन के खेत की निराई गुड़ाई करना अति आवश्यक होता है पहली निराई लहसुन की बोवाई से 25 दिन के बाद अवस्य कर देनी चाहिए। निराई गुड़ाई खुरपी से की जानी चाहिए। दूसरी निराई गुड़ाई 60 दिन के बाद कि जानी चाहिए समस्त फसल काल में 3 से 4 बार निराई की जानी चाहिए। निराई करने से खेत की मिट्टी में पर्याप्त पिलाई बन जाती है जिससे लहसुन की गाँठ बढ़ने में पर्याप्त जगह मिल सके

10- Weeding of Garlic Field Weeding:- It is very important to weed the garlic field, the first weeding should be done after 25 days from the sowing of garlic.  Weeding should be done with a hoe.  Second weeding should be done after 60 days weeding should be done 3 to 4 times during the entire cropping period.  By weeding, sufficient mulch is made in the soil of the field, so that the garlic knot can get enough space to grow.

11-लहसुन के खेत में खाद व उर्बरक का उपयोग करना:-खाद का उपयोग सभी फसलों में अनिवार्य होता है लेकिन लहसुन के लिए कुछ अधिक आवश्यकता होती है, इसके लिए 100 से 150 कुन्तल प्रति एकड़ नाइट्रोजन,60 किलो,पोटाश 40 किलो,फास्फोरस 35 किलो खेत में डालनी चाहिए।गोबर की खाद पोटाश,फास्फोरस की पूरी मात्रा जुताई के समय खेत में मिलाने के बाद नाइट्रोजन की एक तिहाई मात्रा खेत तैयारी के समय शेष मात्रा 20 से 25 दिन के बाद निराई के समय व दूसरी बार निराई पर 30 किलो यूरिया देनी चाहिए।

लहसुन-की-खेती-कैसे-करें-यहां-समझें-पूरा-तरीका

                          लहसुन की खेती करने का तरीका

11-Using manure and fertilizer in the garlic field:- The use of manure is mandatory in all crops but garlic requires a little more, for this 100 to 150 quintals per acre nitrogen, 60 kg, potash 40 kg,  Phosphorus should be applied in 35 kg field. After mixing full quantity of dung manure, potash, phosphorus in the field at the time of plowing, one third quantity of nitrogen at the time of field preparation, after 20 to 25 days at the time of weeding and second time at weeding.  30 kg urea should be given.

12-लहसुन के खेत की सिचाई व्यवस्था:-फसल की अच्छी पैदावार के लिए समय पर सिचाई बहुत आवश्यक है। पहली लहसुन की बोवाई के बाद कि जानी चाहिए। शुरुआत में लहसुन को अधिक पानी की आवश्यकता नहीं होती तबतक हल्का व जल्दी जल्दी समय पर सिचाई करते रहना चाहिए। लहसुन की खेत में जड़ें विकसित होने तक मिट्टी में नमी का होना आवश्यक है। इस कारण खेत में लहसुन की रोपाई के बाद सिचाई करने के 3 से 4 दिन के बाद पुनः सिचाई की आवश्यकता होती है। पौधों के विकास के साथ -साथ सिचाई की आवश्यकता बढ़ने लगती है। पौधे में गाँठ बनने से लेकर 70 से 100 दिनों तक सिचाई समय से करते रहना चाहिए। मौसम के अनुसार नवम्बर से फरवरी तक 15 दिनों के अंतराल पर सिचाई करते रहना चाहिए।

12-Irrigation system of garlic field:- Timely irrigation is very necessary for good yield of the crop.  This should be done after the first sowing of garlic.  In the beginning, garlic does not require much water, till then light and early irrigation should be done.  It is necessary to have moisture in the soil till the roots develop in the garlic field.  For this reason, after planting garlic in the field, irrigation is required after 3 to 4 days of irrigation.  The need for irrigation increases with the growth of plants.  Irrigation should be done from time to time for 70 to 100 days from the time of knot formation in the plant.  According to the weather, irrigation should be done at 15 days interval from November to February.

13-लहसुन की फसल की खोदाई करना:-लहसुन की फसल को तैयार होने में तकरीबन140 से 150 दिन का समय लगता है। फसल पकाव के समय पौधों के पत्ते पीले व सूखने लगते हैं, ये लक्षण दिखने पर फसल खोदाई के लिए तैयार हो जाती है। इस पौधे को खुरपी की मदद से जड़ सहित बाहर निकाल लिया जाता है,और 3 से 5 दिनों तक छाया में सूखने के लिए रख देना होता है, ऐसा करने से लहसुन के गठ्ठे अधिक समय तक सुरक्षित रहते हैं । फसल सूखने के बाद हवा दार कमरे में स्टोर कर देना चाहिए।

13-Drawing the garlic crop:- It takes about 140 to 150 days for the garlic crop to be ready.  At the time of harvest, the leaves of the plants turn yellow and dry, on seeing these symptoms, the crop is ready for digging.  This plant is taken out along with the root with the help of a scabbard, and it has to be kept in the shade for 3 to 5 days to dry, by doing this the garlic bundles remain safe for a long time.  After drying the crop should be stored in a ventilated room.

14-लहसुन की फसल की पैदावार:-उपरोक्त बताये गए नियमानुसार 'लहसुन की खेती कैसे करें,यहां समझें पूरा तरीका'के अनुसार करने पर अनुमानित 24 से 30 कुन्तल की उपज आसानी से प्राप्त की जा सकती है।

14-Garlic Crop Yield: - According to the above mentioned rule 'how to cultivate garlic, understand here the complete method', an estimated yield of 24 to 30 quintals can be easily obtained.

किसान बाबा हिंदी न्यूज़

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